Sve o surfinijama

Tokom leta, mnogi od nas se divimo balkonima prekrivenim bujnim, zvonastim cvetovima. Surfinije su najčešći izbor za prozorske i balkonske zasade, jer donose bogato cvetanje i šarenilo u svaki dom. Surfinije mogu biti posađene u saksije, balkonske žardinjere, viseće korpe, samostalno ili u kombinaciji sa drugim biljkama. Pravi izbor i dosledna nega osiguravaju da njihovo gajenje nije toliko zahtevno, kao što se možda čini na prvi pogled.

Nega surfinija

Surfinija najbolje uspeva na suncu, ali može rasti i u delimičnoj senci. Sadimo ih u supstrat koji mora imati dovoljno hranljivih materija za početni rast i dalje cvetanje. Najbolja zemlja za balkonske biljke je Plantella Ideal. Osnova za uspeh su prostrane žardinjere, kvalitetan supstrat i zdrave, jake sadnice.

Naravno, surfinije zahtevaju redovnu negu kroz zalivanje, đubrenje i čišćenje. Samo tako mogu ukrasiti balkone mnoštvom cvetova. Surfiniji je potrebno puno zalivanja i đubrenja. Dva puta nedeljno se đubre Plantella tečnim specijalnim đubrivom za surfinije, koja ima prilagođen sastav hranljivih materija i mikroelemenata za ove zahtevne vrste ukrasnih biljaka. Ovo osigurava bujno cvetanje u živopisnim bojama, podstiče pravilan razvoj korena i poboljšava otpornost biljaka.

Đubrivo je potrebno rastvoriti u vodi, u skladu sa uputstvom na pakovanju. Tom mešavinom se biljke zalivaju svake nedelje od početka proleća do kasne jeseni. Tokom obilnog cvetanja leti, potrebno je đubriti dva puta nedeljno. Kako biste izbegli stvaranje bledih listova ili hloroze, dodajte Plantella Tečno gvožđe.

Uklanjanje cvetova je poželjno, ali nije obavezno. Prednost uklanjanja cvetova je u smanjenju bolesti, podsticanju cvetanja i ulepšavanju zasada. Stručnjaci preporučuju da obavezno uklonite cvetove, uključujući i peteljke. Ako se cvetovi ne uklanjaju, biljka počinje da formira seme, što smanjuje cvetanje.

Neke petunije i surfinije brzo formiraju seme, ali uz dovoljno đubrenja imaće manje semenskih zametaka. Po potrebi, orežite izdanke na praznim mestima, što će podstaći rast i cvetanje. Preporučljivo je da biljke jednom mesečno osvežite skraćivanjem izdanaka.

Bela surfinija Snow, plava surfinija Sky Blue i uspravna gaura Papillon.

Sufrinije najlepše izgledaju kada su postavljenje  u visećim korpama ili na stubovima, jer tada njihova raskošna forma najviše dolazi do izražaja.

Bolesti i štetočine surfinija

Siva plesan je najčešći uzrok propadanja surfinija. Najviše problema izaziva u kišnim godinama, a pojavljuje se na uvelim cvetovima koji ne otpadaju, već se zalepe za vlažne listove biljke. Ovu nevolju možemo sprečiti redovnim uklanjanjem uvelih delova, a u slučaju napada, prskamo odgovarajućim preparatom protiv sive plesni.

Osnova za dobar rast je uvek vlažan supstrat, ali zbog prekomernog zalivanja i velike vlage oko korena, može se desiti da koren strune.

Na surfinijama se javljaju grinje, tripsi i staklenički štitasti moljac. Preventivno postavljamo Bio Plantella žute lepljive pločice u obliku leptirića u žardinjere. Pločice su premazane visokokvalitetnim entomološkim lepkom, koji omogućava brzo lepljenje čak i vrlo laganih štetočina, a istovremeno je postojan u različitim vremenskim uslovima. Lepak se ne ispira i ne topi. Zaštićen je silikonskim papirom, koji sprečava isušivanje i osigurava produženu postojanost.


Svi naši proizvodi su rezultat dugogodišnjeg znanja, proverenih istraživanja i tehnoloških inovacija priznatog slovenačkog proizvođača Unichem. Pošto smo na njih izuzetno ponosni, označili smo ih posebnim pečatom Testirana efikasnost.