Sve o štetočinama i bolestima u voćnjaku

Štetnici i bolesti u voćnjaku mogu značajno uticati na prinos i kvalitet voća, pa je njihovo pravovremeno prepoznavanje i suzbijanje ključno za uspešan uzgoj. Bolesti i štetočine na voćkama često nas iznenade tokom vegetacione sezone, zato je važno preventivno i odmah delovati.

Pregledajte voćke redovno kako biste na vreme uočili prisustvo štetočina kao što su lisne vaši, grinje, gusenice i voćne muve. Ranom detekcijom možete sprečiti veće štete i od bolesti.


Zelena vaš

Zbog vaši primećujemo zaostajanje u rastu i uništavanje mladih izdanaka. Pojavljuju se tokom cele vegetacione sezone jer imaju veliki broj generacija godišnje.

Mere: Vaši prenose i mravi. Njih zaustavljamo sa Bio Plantella lepljivom trakom koju stavljamo oko stabla drveta.


Trešnjina muva

Ne želimo crvljive trešnje – muva polaže jaja u trešnju kad ona počne da zri. Razvija se larva koja jede meso trešnje.

Mere: Bio Plantella žute lepljive ploče postavljamo nakon cvetanja za hvatanje štetočina.


Rupe na listovima koštičavog voća

Gljiva inficira sve vrste koštičavog voća, gde prvo primećujemo crvenkaste mrlje na listovima koje se razvijaju u rupe. Bolest prezimljava na listovima.

Mere: Uklanjamo opalo lišće.


Uvijenost lista breskve

Ova bolest napada nektarine i breskve i može značajno smanjiti prinos. Listovi prerano otpadaju, čime se značajno smanjuje lisna masa drveta. Prezimljava na kori biljke.

Mere: Ako je vreme jako kišovito tokom pupanja, možemo koristiti organske fungicide.


Šljivin smotavac

Štetočina koja nas može koštati celog roda. Šljive i druge vrste šljiva lepo cvetaju, a zatim plodovi otpadaju sa drveta. Ženke polažu jaja u cvetove, dok larve prezimljavaju u zemlji.

www.https://www.kmetijski-zavod.si

Mere: Na stabla šljiva i drugih vrsta šljiva stavljamo Bio Plantella bele lepljive ploče, na koje će se hvatati smotavci. Ploče postavljamo pre cvetanja i ostavljamo ih i tokom cvetanja.


Šarka

Virus koji se najčešće pojavljuje na šljivama, nektarinama, kajsijama i bademima. Bolest prepoznajemo po karakterističnim okruglim pegama u obliku malih prstenova na listovima, koje se sve više povećavaju. Plodovi su jako izbrazdani i imaju gorak ukus, ako već pre toga ne otpadnu sa drveta.

Mere: Najbolje je ukloniti i spaliti zaražene biljke.


Hranjive materije su neophodne

Na početku vegetacione sezone treba obezbediti kvalitetno đubrenje organskim đubrivom Plantella Organik, kojim obezbeđujemo voćkama hranjive materije za pravilnu rast i razvoj.

100% organsko đubrivo Plantella Organik je specijalno formulisano da imitira i aktivira prirodne procese u voćnjaku i poveća njihov uticaj na rast voćaka.

Sadrži optimalnu kombinaciju makro i mikro hranljivih materija, čime se omogućava optimalan razvoj i veći prinos, koji ima i veću hranljivu vrednost i bolji ukus.

Plantella Organik je organsko đubrivo dugog dejstva. Zahvaljujući posebnom tretmanu, hranljive materije oslobađa postepeno, u skladu sa temperaturom i potrebama biljaka. Ovo obezbeđuje ujednačenu ishranu do 6 meseci.


Šta još možemo učiniti za zaštitu?

  • Uvođenje prirodnih neprijatelja štetočina, kao što su bubamare za suzbijanje lisnih vaši, može biti efikasan način za kontrolu populacije štetočina bez upotrebe hemikalija.
  • Uklanjanje zaraženih delova biljaka, opalog lišća i drugog biljnog otpada smanjuje mesta gde se štetočine mogu razmnožavati. Redovno obrezivanje i provetravanje krošnji takođe pomažu u održavanju zdravlja voćaka.
  • Razmislite o rotaciji useva i sadnji sorti voćaka koje su otpornije na specifične štetočine i bolesti. Ovo može dugoročno smanjiti potrebu za hemijskim tretmanima.

Svi naši proizvodi su rezultat dugogodišnjeg znanja, proverenih istraživanja i tehnoloških inovacija priznatog slovenačkog proizvođača Unichem. Pošto smo na njih izuzetno ponosni, označili smo ih posebnim pečatom Testirana efikasnost.