Citrusi mogu sazrevati i u saksijama 

Klima u većem delu Srbije nije optimalna za citruse jer oni preferiraju topliju, mediteransku klimu sa blagim zimama. Međutim, moguće je uspešno uzgajati citruse na mikro-lokacijama koje imaju povoljnije klimatske uslove ili u zaštićenim uslovima u saksijama. 

Kada u jesen citrusi donesu plodove, stabla postaju najlepša. Tamnozeleni listovi sa svetlo žutim limunovima i narandžastim mandarinama ili kumkvatima pravi su užitak za oči, čak i ako nijedan plod nije za jelo. Ali, jestiv je! Mandarine su ukusne i samo malo kiselije od onih iz prodavnice. Limunovi divno mirišu, a ako nisu prskani, njihova kora može se bez problema koristiti u kolačima. Međutim, plodove će brati samo oni koji znaju kako citruse održati zdravima tokom cele godine. 

Pogodan supstrat za citruse

Za sađenje citrusa u posude potrebno je pripremiti manje kiselu, srednje tešku zemlju, kojoj se dodaju organska đubriva ili humus.

Na dnu posude treba napraviti drenažu od šljunka i peska ili od glinenih krhotina ili sitnih keramičkih otpadaka, kako bi višak vode brzo oticao i ne bi uzrokovao truljenje korena. Samo organski supstrat nije najbolji jer ima nedovoljni kapacitet za vodu.

Priporučujemo korištenje Plantella Zemlje za citruse i mediteranske biljke, koja sadrži mešavinu humusnog treseta, što obezbeđuje bujno cvetanje, formiranje plodova, zdrav rast i razvoj. 

Najpogodnije vreme za presađivanje je u proleće, nakon zimovanja i pre početka rasta. Ako su koreni oštećeni ili mrtvi, treba ih ukloniti ili odseći prilikom presađivanja, kako bi izrasli novi. 

Citruse u saksijama treba presaditi svake 2 do 3 godine i dodavati im svežu zemlju ili je potpuno zameniti.

Nega i održavanje 

Citrusi često cvetaju i imaju plodove i cvetove tokom cele godine.

U tom periodu, poželjno je redovno prihranjivanje Plantella Specijalnim tečnim đubrivom za citruse.

Ono sadrži sve neophodne makro i mikro hranljive materije za pravilan rast i razvoj, kao i dodatno gvožđe, koje sprečava pojavu izbledelih listova na mladom lišću.

Za dobar rod, prihranjujte ih ovim đubrivom jednom u 14 dana. 

Nedostatak gvožđa ili hloroza često se javlja ako su posađeni u zemlju sa višim pH ili većim procentom aktivnog kreča. Manifestuje se u obliku požutelih mladih listova između žila, dok žile ostaju zelene.  Ovu hlorozu možemo eliminisati prskanjem lišća preparatom Plantella Tekuće gvožđe.

Nedostatak azota (N) se manifestuje slabim rastom, požutelim listova, gde su žile žute, a međužilni prostori još zeleni, intenzivnim cvetanjem i slabim formiranjem plodova. Slični simptomi mogu biti i kod drugih problema sa biljkom, ne samo zbog nedostatka azota. Nedostatak se rešava Plantella Specijalnim tečnim đubrivom za citruse i mediteranske biljke, koje sadrži optimalan odnos hranljivih materija. 


Svi naši proizvodi su rezultat dugogodišnjeg znanja, proverenih istraživanja i tehnoloških inovacija priznatog slovenačkog proizvođača Unichem. Pošto smo na njih izuzetno ponosni, označili smo ih posebnim pečatom Testirana efikasnost.